Досиетата FinCEN: българското участие

30 септември 2020

За пореден път, последното разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) – така наречените Досиета FinCEN, има голям отзвук в световните медии. 

Повече от 2500 топ-секретни документи, предимно доклади за подозрителна дейност (Suspicious Activity Reports/ SARs), изпратени от повече от 90 финансови институции към американската агенция за борба с финансовите престъпления FinCEN, изтекоха в публичното пространство. Проследени са транзакции, обработени от банки в почти всички краища на света. Голям брой видни политически и медийни фигури и лица с висока нетна стойност на активите, свързани с подземния свят, измами, пирамиди, пране на пари и други финансови престъпления, излязоха на светло. 

Какво е българското участие в тези разкрития?

Партньорът на консорциума от България „Биволъ“ съобщава, че посочени като обекти със съмнителна активност, са 11 фирми и лица с адреси в България, а страната ни фигурира в общо 90 доклада.

Сред посочените български банки, през които са преминали средства със съмнителен характер, са ББР, Банка Пиреос България и Инвестбанк. 

Българско участие има и в печалната класация на Консорциума на топ 20 известни лица, заподозрени в прането на милиарди долари. Очаквано, това е благодарение на Ружа Игнатова, основател на OneCoin. 

Разследването припомня, че според американските власти Ружа Игнатова, която твърди, че е създател на криптовалутата OneCoin, всъщност стои зад пирамидна схема и успя да привлече повече от 4 млрд. щатски долари от инвеститори от различни краища на света. През март 2019 г. американските власти обвиниха Ружа Игнатова в извършване на банкова измама, измама с ценни книжа и пране на пари. 

От публикуваната информация от ICIJ става ясно, че Ружа Игнатова присъства в два доклада за подозрителна дейност, които обхващат общо 29 трансфера, направени в периода 2015-2016 г. в размер на 137.6 млн. долара. 

Според разследването, през юли 2016 г. фирма, свързана с OneCoin и регистрирана в Британските Вирджински острови, е изпратила 30 млн. щатски долари от сметка, регистрирана в DMS Bank & Trust на Каймановите острови. Оттам следва плащане към Bank of New York Mellon (BNYM). През февруари 2017 г. банката е известила FinCEN за подозрителни плащания, отбелязвайки, че замесените податели и получатели са фиктивни дружества, свързани с OneCoin, а целта на плащанията е да се прикрие произходът на средствата. Видно е от разследването, че въпреки това, BNYM обработва последващи плащания към Хонг Конг. 

Към настоящия момент, Ружа Игнатова е в неизвестност и е обявена за издирване. Консорциумът съобщава, че Ружа Игнатова и OneCoin не са отговорили на искането за коментар. 

Досиетата FinCEN подчертават, че няма граници за финансовата престъпност –  глобалният характер на проблема е виден. Предстои да проследим открояването на конкретни казуси, които неминуемо ще изплуват в идните седмици. Въпреки, че размерът на изтеклите данни е по-малък в сравнение с предишни разследвания на Консорциума като Panama Papers (2017) или Paradise Papers (2016), последствията се очаква да бъдат големи. 

Източник: International Consortium of investigative journalists, Биволъ



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *