Европейската комисия потвърждава предимството на правото на ЕС

08 октомври 2021

Днешното устно представяне на решението, постановено от полския Конституционен съд, предизвиква сериозна загриженост във връзка с предимството на правото на ЕС и компетентността на Съда на Европейския съюз. Комисията твърдо застава зад и потвърждава основополагащите принципи на правния ред на Съюза, а именно: правото на ЕС има предимство пред националното право, включително пред конституционни разпоредби; всички решения, постановени от Съда на Европейския съюз, са задължителни за органите на всички държави членки, включително и за националните съдилища. Продължете четенето

Elina Karpacheva

Elina Karpacheva

Founder of the European Compliance Center

Нека да отворим кутията на Pandora…

05 октомври 2021

Ако сте били онлайн през последните 24 часа, вероятно сте прочели поне един акцент от многото, свързани с Pandora Papers. Количеството тайни офшорни компании този път е шеметно. Големи имена като Тони Блеър и Шакира може би са били вече в заглавията на таблоидите, но техните тайни финансови сделки надхвърлят очакванията. Недвижими имоти в някои от най-желаните богаташки квартали в света са собственост на анонимни компании, регистрирани в небезизвестни юрисдикции, като Британските Вирджински острови (BVI).

Зад много от тези офшорни фирми стоят лица от политическия елит – включително държавни глави – които често се опитват да укриват данъци или в някои случаи, да изперат средствата, получени от вземане на подкупи и други финансови престъпления. В компанията са повече от 100 милиардери, 30 световни лидери и рок звезди. Много от тях използват компании „черупки“, за да държат и трансформират инкогнито богатство.

Борбата с икономическата престъпност и различните форми на укриване на данъци е във възход. Неплащането на данъци или скриването на богатство в данъчните убежища вече не се смята за „нормално“ или „толерирано“.

Така наречените Pandora Papers – друг голям проект на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) – предлага най-голямото до момента изтичане на офшорни данни, разкриващо финансовите тайни на могъщите и богатите.

Продължете четенето

Marta Andreeva

Marta Andreeva

Senior Regulatory and AML Compliance Specialist

Санкции и комплайънс проблематика след преврата на талибаните в Афганистан (част 2)

04 октомври 2021

 

В противодействието на престъпност и тероризъм чрез финансовата система, има две измерения. След като миналата седмица разгледахме първото измерение в контекста на Афганистан и режима на талибаните – санкционните режими, днес говорим за второто измерение.

От перспективата на управлението на риск и съответствие, голяма част от проблематиката, свързана с бизнеса и отношенията с участниците в търговията в Афганистан съществуваха и преди средата на август тази година. В последните десетилетия Афганистан традиционно е територия, асоциирана с финансова престъпност, наркотици, корупция и пране на пари. В ежедневието на комплайънс специалистите, промените засега са едва забележими. Имайки предвид оформящата се обстановка и колко е висок залогът обаче, нека си припомним каква е ролята ни в предотвратяването на спокойното преминаване на парични потоци от и към терористични организации. 

Продължете четенето

Marta Andreeva

Marta Andreeva

Senior Regulatory and AML Compliance Specialist

Санкции и комплайънс проблематика след преврата на талибаните в Афганистан (част 1)

28 септември 2021

 

На 15 август талибаните се завърнаха на власт в Афганистан след почти двайсет години, което съвпадна и с годишнината от атентатите от 11 септември 2001 г. Това шокира международната общност. Месеците август и септември бяха изпълнени с турбулентни събития, които навяха смразяващ полъх на спомени от миналото, които всички смятаха за отдавна погребани. Талибаните са войнствено-ислямистка организация, която мнозина смятат за терористична. Събитията в централна Азия обособиха една изключително деликатна и усложнена обстановка не само за гражданите на Афганистан, но и за международната общност като цяло. Територията на Афганистан е смятана за център на много престъпност, а наблюдатели се страхуват, че сега би могла да се превърне и в развъдник на тероризъм. 

В отговор, Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации проведе спешна среща, на която международната общност поиска обединение с цел предотвратяването на превръщането на Афганистан в убежище за тероризъм и с цел осигуряване на достъп до хуманитарна помощ за населението на Афганистан. Към днешна дата, ситуацията в региона остава нестабилна, а големите държави в различни региони на света са притихнали в очакване и обмислят следващите си по-конкретни стъпки. 

Ситуацията има последствия и за комплайънс професионалистите в сферата на финансовата индустрия и управлението на риск. В противодействието на престъпност и тероризъм чрез финансовата система, има две измерения. Първото е сферата на санкционния режим на високо ниво. Второто принадлежи на финансовия сектор и професионалистите в сферата на риска и съответствието. Настоящата статия разделяме на части в две последователни седмици, в които разглеждаме последователно и двете измерения в контекста на събитията в Афганистан.

Продължете четенето

Започват да се прилагат по-строги правила на ЕС за контрол върху износа

09 септември 2021
Knowledge Base

ЕС предприема мерки за укрепване на способността си да реагира на новите рискове за сигурността и на произтичащите от нововъзникващите технологии рискове. Новият Регламент относно контрола върху износа влиза в сила днес и ще затегне контрола върху търговията с изделия с двойна употреба (стоки и технологии за граждански цели с възможна военна употреба или употреба за целите на сигурността), като същевременно ще повиши възможностите на ЕС да защитава правата на човека и да осигурява подкрепа за сигурни вериги на доставките за стратегически изделия. Продължете четенето

HSBC – банка – съучастник на киберпрестъпници?

16 август 2021

Миналия петък, 13 август 2021 г., публикувахме статия на уебсайта на нашата платформа на английски език, написана от Elfriede Sixt, за ролята, която играе HSBC Bank в борбата с изпирането на пари. Заглавието на статията е: „HSBC – A dirty bank as an accomplice of big style Cybercriminals“. Elfriede от години защитава интересите на жертвите на финансови измами, особено по схемата „boiler room scam“. Тя е изключително критична към ролята, която някои банки играят в това отношение. Бори се срещу всички форми на изпиране на пари, включващо банки. Elfriede Sixt също играе роля в Panama Papers и Swiss Leaks, а наскоро подготви нов сигнал до компетентните институции срещу HSBC Bank.

EFRI, асоциация със седалище във Виена, Австрия, създадена през пролетта на 2020 г., представлява повече от 1052 европейски потребители, които са измамени от киберпрестъпници с над 59,2 милиона евро под формата на инвестиционни измами по схемата „boiler room“. HSBC, една от най -големите банки в света, е известна като банка – “хроничен извършител“. Обществено известно е, че HSBC в продължение на десетилетия е изпирала стотици милиони долари за мексиканските наркокартели. HSBC е взела важна роля във всички скандали, които се развиха през последните години: Panama Papers, Swiss Leaks (видеоклип за историята на HSBC и участието й в престъпна дейност можете да видите тук). Така че вероятно не е изненадващо, че тази „мръсна“ банка също е замесена в киберпрестъпни дейности.

Продължете четенето

Глобалният Закон Магнитски или екстериториално приложение на чужд закон

02 август 2021
Knowledge Base

European Compliance center проведе семинар на тема „Санкциите Магнитски или екстериториално приложение на чужд закон“, за да обясни същността, действието и последиците на американските санкционни режими. Лектор на събитието беше Антон Моисеенко – преподавател по право в Националния австралийски университет, сътрудник в Royal United Services Institute и автор на „Корупцията и таргетираните санкции“. Темата е изключително важна за професионалистите, които работят в сферата на съответствието (compliance) и правоприлагането. Предлагаме ви кратко резюме на основните въпроси, на които лекторът и нашият екип се постараха да намерят отговор.

Продължете четенето

Комисията преразглежда правните норми за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма

21 юли 2021
Knowledge Base

Днес Европейската комисия представи амбициозен пакет от законодателни предложения за засилване на правните норми на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Пакетът включва и предложение за създаване на нов орган на ЕС за борба с изпирането на пари. Този пакет е част от ангажимента на Комисията за защита на гражданите и финансовата система на ЕС от изпиране на пари и финансиране на тероризма. Целта на този пакет е да се подобри разкриването на съмнителните операции и дейности и да се поправят нормативните пропуски, използвани от престъпниците за изпиране на незаконните приходи или финансиране на терористични дейности чрез финансовата система. Както бе припомнено в стратегията на ЕС за Съюз на сигурност за 2020—2025 г., засилването на правните норми на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма ще спомогне за защитата на европейците от тероризъм и организирана престъпност.
Продължете четенето

Криптовалути или мания за лалета

08 юли 2021

автор: Michel Klompmaker

Идваше. Пореден крипто скандал. Двама южноафрикански братя изглежда са избягали с 69 000 биткойни от клиенти, които са поверили парите си на Africrypt. Това възлиза на няколко милиарда евро. Двамата братя основават своята компания през 2019 г. в Йоханесбург. Както обикновено става на този пазар, те обещават висока възвръщаемост и се насочват към хора с нетна стойност. Миналия април имаше проблем, при който клиентите бяха предупредени, че компанията е била хакната и че онлайн крипто портфейлите са изложени на риск. Да се ​​върнем към седемнадесети век, за да сме сигурни, че „няма нищо ново под слънцето“ в областта на финансовите измами. Как стана така, че отново говорим за холандски лалета? Може би е добре да добавите холандски урок по история и през 2021 г.

Продължете четенето

Комисията преразглежда правилата на ЕС за безопасността на продуктите и потребителските кредити

01 юли 2021

Днес Европейската комисия предложи да бъдат преразгледани два набора от правила на ЕС с цел укрепване на правата на потребителите в свят, преобразен от цифровизацията и пандемията от COVID-19. Комисията укрепва своята предпазна мрежа за потребителите в ЕС, например като гарантира, че опасните продукти се изземват от пазара или че офертите за кредит се представят на потребителите по начин, който е ясен и лесен за четене чрез цифрови устройства. С предложението се актуализират действащата Директива относно общата безопасност на продуктите и правилата на ЕС за потребителските кредити с цел да се защитят потребителите.
Продължете четенето