Elina Karpacheva

Elina Karpacheva

Founder of the European Compliance Center

Нека да отворим кутията на Pandora…

05 октомври 2021

Ако сте били онлайн през последните 24 часа, вероятно сте прочели поне един акцент от многото, свързани с Pandora Papers. Количеството тайни офшорни компании този път е шеметно. Големи имена като Тони Блеър и Шакира може би са били вече в заглавията на таблоидите, но техните тайни финансови сделки надхвърлят очакванията. Недвижими имоти в някои от най-желаните богаташки квартали в света са собственост на анонимни компании, регистрирани в небезизвестни юрисдикции, като Британските Вирджински острови (BVI).

Зад много от тези офшорни фирми стоят лица от политическия елит – включително държавни глави – които често се опитват да укриват данъци или в някои случаи, да изперат средствата, получени от вземане на подкупи и други финансови престъпления. В компанията са повече от 100 милиардери, 30 световни лидери и рок звезди. Много от тях използват компании „черупки“, за да държат и трансформират инкогнито богатство.

Борбата с икономическата престъпност и различните форми на укриване на данъци е във възход. Неплащането на данъци или скриването на богатство в данъчните убежища вече не се смята за „нормално“ или „толерирано“.

Така наречените Pandora Papers – друг голям проект на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) – предлага най-голямото до момента изтичане на офшорни данни, разкриващо финансовите тайни на могъщите и богатите.

Глобални офшорки: неравенство, престъпност, секретност

Всеизвестен факт е, че опитни доставчици на офшорни услуги предлагат на своите VIP клиенти как да скрият богатството си чрез така наречените данъчни убежища или „сигурни юрисдикции“. ICIJ и други източници (вижте тук) описват например много подробно как чешкият премиер Бабиш чрез панамската компания Alcogal структурира транзакциите, за да прикрие, че той е действителният собственик на луксозен имот на Френската ривиера. Необходимо е да се попита защо богатите и могъщите използват услугите на глобалните данъчни убежища. По принцип има две причини.

  1. Не искате да плащате високи данъци – само бедните ли плащат данъци?

Pandora papers ясно и недвусмислено показват на широката общественост, че преди всичко „богатите“ трябва да поемат най-голямата данъчна тежест. В контекста на световната икономика е ясно, че данъчните системи създават или увеличават социални неравенства. Това е дълбок системен проблем, който се обсъжда в професионалните среди дълго време. Разкритията Pandora Papers имат важна информационна функция, за да обяснят нагледно на широката общественост този фундаментален проблем.

Въпреки че, в повечето случаи използването на офшорки за укриване на данъци е strictu sensu законно (чешкото данъчно право позволява това, което е направил премиерът Бабиш), укриването на данъци поради празноти в законодателството е против духа на данъчното право. Например, креативните и агресивни данъчни практики вече са противозаконни в много страни, като Обединеното кралство например (вижте следния доклад). Разбира се, Великобритания се слави със своите двойни стандарти и лицемерни практики, но това е все пак добро начало. Ожесточеният правен формализъм в тази област е големият проблем.  Той трябва да бъде решен и в нашия регион – Централна и Източна Европа.

  1. Искате да скриете произхода на богатството

Втората основна причина да използвате „данъчен рай“ е, че не искате другите другите да знаят за вашето богатство и неговия произход. В някои случаи произходът на богатството е ясен. Шакира е спечелила парите си по законен начин. Бабиш е един от най-крупните бизнесмени в Чехия (макар че OLAF има доказателства за злоупотреби с фондовете на ЕС от страна на дружества, свързани с него). В много случаи обаче произходът на богатството е свързан с финансови престъпления и легализирането на средствата от незаконна дейност. Така че, ако някой няма мотивация да избягва данъчни задължения и все още използва сложни офшорни структури, за да прикрие богатство, тогава има голям риск да е налице престъпление – вземане на подкупи, трафик на оръжие, хора, наркотици, финансови измами. Подобни случаи трябва да служат за червен флаг на аналитично-разузнавателните звена и регулаторите, които да следят за изпирането на пари.

От наша позиция не е възможно да твърдим със сигурност какъв е произходът на богатството на политическите фигури в Pandora papers (нито пък това е работа на разследващите журналисти), но можем да се съмняваме. Въпросът защо богатството на висшите политици трябва да се пази в тайна обаче трябва да резонира в обществения дебат. Със сигурност много от тях ще имат трудности да оправдаят действията си пред обществото (може чешкият премиер Бабиш да загуби наближаващите избори), някой може би ще бъдат наказателно преследвани в своята страна или в чужбина за системна корупция/изпиране на пари.

Едно е сигурно след поредицата разктития – Paradise Papers, Panama Papers, Pandora papers – съществува обществена нетърпимост към съмнителните практики на видините политически личности и е дошло времето за промяна, включително законодателна.

Ето някои случаи от региона на Централна и Източна Европа, който повдигат въпросителни.

Азербайджан – Семейството и близки сътрудници на президента на Азербайджан – включително неговите деца тийнейджъри – тайно закупуват лондонски имоти на стойност 700 милиона долара.

Чехия: Чешкият премиер Андрей Бабиш е създал през 2009 г. компания в Британски Вирджински острови, която тайно дава на заем 15 милиона евро на други дружества, които той притежава, инкорпорирани в САЩ и Монако. Парите в крайна сметка са използвани за закупуване на луксозни френски недвижими имоти. Произходът на 15 -те милиона евро е неясен, както и причината Бабиш да се опита да скрие връзката си със средствата. Всеки комплайънс специалист би видял тук ясните червени флагове за изпиране на пари.

Украйна: Комикът Владимир Зеленски, който спечели президентските избори на Украйна с обещания за борба с корупцията, е съсобственик на офшорна мрежа, намираща се в Кипър, Британските Вирджински острови и Белиз. Настоящият главен съветник на Зеленски Сергей Шефир, както и ръководителят на Службата за сигурност на страната, са част от офшорната мрежа. По времето на изборите през 2019 г. Зеленски прехвърля акциите си в ключова офшорна компания на Шефир, но изглежда, че двамата са договорили семейството на Зеленски да продължи да получава средства от офшорката.

Хърватия: Семейството на богат хърватски магнат с връзки с Владимир Путин тайно поема бизнес с недвижими имоти. След това семейството насочва съмнителни средства от руска тръбопроводна компания към тази фирма за недвижими имоти, използвайки непрозрачен тръст.

Казахстан: Двама олигарси са свързани с трансфери на стойност 30 милиона долара към предполагаемата неофициална трета съпруга на бившия президент на Казахстан, която остава може би най -могъщият човек в страната.

Сърбия: Когато сръбски журналисти съобщават, че Синиша Мали, тогава кмет на Белград, е купил 24 имота по българското крайбрежие, той отрича и нагло предлага предизвикателство: „Ако докажете, че съм собственик на тези апартаменти , всички са ваши… ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *