Украйна: ЕС обяви шести пакет от ограничителни мерки срещу Руската федерация

04 май 2022

Председателят на Европейската комисия обяви пред Европейския парламент шести кръг от санкции срещу Русия и обеща да сведе до минимум въздействието върху европейските икономики. Страните от Европейския съюз ще спрат да внасят руски петрол и рафинирани продукти до края на годината, каза Урсула фон дер Лайен днес (сряда).

‘’Ще се погрижим постепенно да спрем използването на руския петрол по начин, който позволява на нас и нашите партньори да осигурим алтернативни маршрути за доставка и да сведем до минимум въздействието върху световните пазари. Ето защо ще прекратим доставките на суров петрол от Русия в рамките на шест месеца и рафинирани продукти до края на годината. По този начин увеличаваме максимално натиска върху Русия, като в същото време свеждаме до минимум вредите за нас и нашите партньори по целия свят. Защото, за да помогнем на Украйна, нашата собствена икономика трябва да остане силна.“

„Това ще бъде пълна забрана за внос на целия руски петрол, морски и тръбопроводен, суров и рафиниран…Няма да е лесно. Някои държави-членки са силно зависими от руския петрол. Но ние просто трябва да работим върху това. (Руският президент Владимир) Путин трябва да плати цена, висока цена за бруталната си агресия.“

Комисията ще поиска от 27-те държави-членки да откажат достъп до SWIFT на Сбербанк (SBERBANK), най-голямата руска банка. Брюксел ще изключи също Московската кредитна банка и Руската селскостопанска банка от международната система за плащания SWIFT.

ЕС също така ще забрани три руски държавни радио- и телевизионни оператори да разпространяват своето съдържание в Европейския съюз под каквато и да е форма – било то по кабел, чрез сателит, в интернет или чрез приложения за смартфони – с цел да спре дезинформацията и руската пропаганда.

Добавени са нови лица в санкционите списъци на ЕС, включително главата на Руската православна църква патриарх Кирил, много руски военни, както и съпругата, дъщерята и сина на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Освен това Кремъл разчита на счетоводители, консултанти и лобисти от Европа. С новия пакет санкции и това ще спре – ще е забранено предоставянето на подобни услуги на руски компании.

Предложенията на комисията сега трябва да отидат за одобрение до 27-те държави-членки на заседание на Съвета на ЕС.

Евродепутатите чуха, че комисията предлага пакет за възстановяване на Украйна след войната.

В момента ЕС не изисква вносни мита върху украинския износ за период от една година. Но това не е достатъчно за краткосрочно облекчение. Очаква се БВП на Украйна да падне с 30% до 50% само тази година. МВФ изчислява, че от май нататък Украйна ще се нуждае от 5 милиарда евро всеки месец, за да поддържа функционирането на страната, плащайки пенсии, заплати и основни публични услуги. ЕС приветства, че Съединените щати обявиха огромна бюджетна подкрепа за Украйна. Обединена Европа също ще даде своя дял.

„В крайна сметка това ще проправи пътя за бъдещето на Украйна в Европейския съюз“, завърши речта си Урсула фон дер Лайен.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *