Военна агресия на Русия срещу Украйна: ЕС изключва някои руски банки от системата SWIFT и въвежда допълнителни ограничения

02 март 2022

Съветът въведе допълнителни ограничителни мерки с оглед на непровокираната и неоправдана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна.

Съветът реши по-специално да забрани:


– предоставянето на специализирани услуги за финансови съобщения, използвани за обмен на финансови данни (SWIFT), на Bank OtkritieNovikombankPromsvyazbankRossiya BankSovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB), и VTB BANK’. Забраната ще влезе в сила на 12 март 2022 и ще се прилага и за всяко юридическо лице, образувание или орган, установени в Русия, чиито права на собственост се притежават пряко или непряко над 50% от горепосочените банки.

-инвестирането, участието или приноса в проекти, съфинансирани от Руския фонд за преки инвестиции.

-продажбата, доставката, трансфера или износа на деноминирани в евро банкноти за Русия или за всяко физическо или юридическо лице, образувание или орган в Русия, включително правителството и Централната банка на Русия, или за използване в Русия.

ЕС спешно ще преустанови дейността по излъчване на „Спутник“ и „Русия днес“ (RT English, RT UK, RT Germany, RT France и RT Spain) в ЕС или на излъчванията им, насочени към ЕС, докато не се сложи край на агресията срещу Украйна и докато Руската федерация и свързаните с нея медии не престанат да извършват действия за дезинформация и манипулиране на информацията срещу ЕС и неговите държави членки.

Съветът реши още да наложи целенасочени ограничителни мерки във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, на 22 високопоставени членове на беларуския военен състав поради ролята им в процесите на вземане на решения и стратегическо планиране, довели до участието на Беларус в руската агресия срещу Украйна. На 24 февруари в същия контекст вече бяха включени 20 членове на беларуския военен състав.

Ограничителните мерки, които понастоящем се прилагат за общо 702 физически лица и 53 образувания, включват замразяване на активи и забрана за предоставяне на средства на включените в списъка лица и образувания. Освен това забраната за пътуване, приложима за включените в списъка лица, възпрепятства тяхното влизане или транзитно преминаване през територията на ЕС.

Във връзка с Беларус Съветът въведе и допълнителни ограничения на търговията със стоки, използвани за производството на тютюневи изделияминерални горивабитуминозни материали и газообразни въглеводородни продукти, продукти от калиев хлорид (поташ), изделия от дървесинациментови продукти, продукти от желязо и стомана и каучукови изделия. Допълнителни ограничения бяха наложени и върху износа на изделия и технологии с двойна употреба, както и върху някои авангардни стоки и технологии, които биха могли да допринесат за военното, технологичното развитие, развитието в областта на отбраната и на сигурността на Беларус, заедно с ограничения върху предоставянето на свързани услуги.

С днешното решение се допълва пакетът от мерки, обявен от върховния представител след видеоконференцията на министрите на външните работи от ЕС на 27 февруари. В пакета е включено още предоставянето на оборудване и консумативи за украинските въоръжени сили чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира, забрана за прелитане над въздушното пространство на ЕС и за достъп до летища на ЕС от страна на всякакъв вид руски превозвачи, забрана на трансакциите с Руската централна банка и забрана за излъчване в ЕС на държавните медии „Русия Днес“и „Спутник“.

(Съвет на ЕС, Съобщение за печата)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *