Престъпните вериги за доставки на фосфати в ЕС

25 юли 2022
Knowledge Base

От международно журналистическо разследване стана ясно, че три български компании – Агрополихим, Афер България и Фертикс – са внасяли фосфати по море от Сирийската арабска република, въпреки че държавата, управлявана от Башар Асад, е под санкциите на САЩ от 2011 г. и на ЕС от 2012 г.  През 2008 г. Агрополихим вече беше публично разобличен за неетичния им внос от Западна Сахара, а през 2021 г. техният карбамид от Украйна беше открит като товар на скандално известния кораб Vera Su, който заседна край Варна. Сред възможните потребители на торовете е „Еврохим агро България“на швейцарската EuroChem Group AG, която доскоро беше еднолична собственост на руския олигарх Андрей Мелниченко. Той беше поставен под санкционния режим на ЕС и Обединеното кралство през март 2022 г. заради войната в Украйна. След това той подари акциите на съпругата си, която през юни тази година също беше поставена в списъка със санкции на ЕС.

По отношение на межународните санкционни режими ВНОСЪТ на фосфати е „сива зона“. САЩ са наложили санкционен режим както на сирийското правителство, така и на руската компания, която изглежда контролира голяма част от износа на сирийски фосфати – Стройтрансгаз. Европейският съюз също е санкционирал двама ключови участници – сирийския министър Туме и собственика на Стройтрансгаз Генадий Тимченко – милиардер и близък съюзник на Кремъл. Но нито САЩ, нито ЕС са наложили изрична забрана върху покупката на сирийски фосфати. Според Европейската комисия всяка държава решава сама за себе си дали да разреши подобна търговия.

Кораби, внасящи фосфати от Сирия, системно изключват връзката си със системите за проследяване.

Въпреки риска от нарушаване на санкциите, от 2019 насам Сърбия, Украйна и няколко държави от ЕС (България, Италия, Гърция) са внесли сирийски фосфати на стойност над 80 милиона щатски долара, става ясно от ново разследване на OCCRP (Международен журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията) в седем държави в партньорство с Lighthouse Reports и сирийската организация за разследваща журналистика SIRAJ.

По пътя си към Европа фосфатите минават през верига от брокери и посредници с помощта на подставени компании от далечни краища на света. Някои от замесените транспортни фирми се свързват с контрабанда на оръжие и наркотици, както и с лица обвинени в корупция.

Прочетете целия доклад на „Биволъ“ – тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *