Фондация „Стража“ разработи платформа за прозрачност

22 юли 2022

В помощ на специалистите по предотвратяване на икономически престъпления стана активна платформа, която ще позволи на всеки гражданин да разглежда плащанията по Системата за електронни бюджетни разплащания СЕБРА, които бяха публикувана миналата седмица.
Данните представляват огромен масив от общо 3,5 милиона плащания от държавния бюджет, направени през периода от 2006 до края на юни 2022. Включени са само плащания над 5000 лева, като имената на физически лица са скрити. Тези данни позволяват да видим всяко едно плащане към всяка една фирма, както и основанието, посочено за него.
Експерти вече анализират този масив, за да открият червени флагове за противозаконна дейност. Всеки гражданин, обаче, ще има възможноста да направи справка, за да знае повече за характера на бизнеса, с който влиза във взаимоотношение. Мини-платформата ще е достъпна и чрез телефона.

“Това, което искаме да предоставим е график, за да могат хората да видят плащанията със собствените си очи. Данните започват от “Тройната коалиция“, после може да се сравняват с ГЕРБ – кой фирми получават поръчки, и съответно сега със Служебното правителство и това на ПП. Да го наречем трети период, можем да правим сравнение между тези три периода и да видим има ли разлика в сумите, които се движат“, посочва  в “Преди всички“ Благовест Михайлов, основател на “Стража“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *