Money Man

Dan McCrum
Дата на издаване::16/06/2022
Страници: 352
ISBN:978-1787635043
Издател:Penguin
Цена:£20.00

Журналистът от Financial Times Дан Маккрум направи това, за което всъщност са отговорни одиторите и финансовите регулатори: Той разкри най-голямата измама в историята на DAX. Историята звучи кинематографично: Wirecard, заедно със SAP, единствената немска флагманска технологична компания, е рекламирана и дори надминава борсовата стойност на Deutsche Bank. Безналичните платежни транзакции на онлайн магазини и кредитни карти изглеждат убедителен бизнес модел, банковият лиценз отваря допълнителни възможности.

Заради критичните репортажи на Дан Маккрум, германският BaFin подава жалба срещу него и негов колега от Financial Times по подозрение за манипулиране на акции. Когато одиторската компания Ernst & Young установява, че почти два милиарда евро дори не съществуват във фидуциарни сметки във Филипините, акциите на групата се сриват от €104 на €1,28 в рамките на няколко дни. За много кратко време милиарди евро изгарят във втория по големина ценови спад в историята на DAX и хиляди инвеститори загубват парите си. Шефът на Wirecard Маркус Браун трябва да бъде задържан под стража, колегата му от борда Ян Марсалек избяга. Бундестагът създава анкетна комисия, в която е изслушан и Дан Маккрум. Шефът на BaFin Феликс Хуфелд трябва да си отиде, Хуберт Барт, германски шеф на Ernst & Young, също губи поста си.
Дан Маккрум е получавал различни награди за журналистика, но това не е приключило за него. Той продължава да проучва.

Книгата му разказва забързаната и кинематографична история за съучастници и помагачи, тайни агенти и престъпници от неговата много необичайна гледна точка, защото самият той е част от тази невероятна история.


Dan McCrum

Дан Маккрум е многократно награждаван журналист и писател, част от разследващия екип на Financial Times. Репортажите му за Financial Times са отличени с награди от Лондонския пресклуб, Обществото на редакторите, Асоциацията на финансовите писатели в Ню Йорк, Отвъдморския пресклуб и наградите Джералд Льоб. Удостоен е също така с наградата „Лудвиг Ерхард“ за икономическа журналистика, Reporterpreis на Reporter Forum и специална награда от журито на наградата „Хелмут Шмид“ за разследваща журналистика. През 2020 г. той беше обявен за Журналист на годината на Британските журналистически награди.