The Missing Cryptoqueen: The Billion Dollar Cryptocurrency Con and the Woman Who Got Away with It

Jamie Bartlett
Дата на издаване::June 28, 2022
Език:English
Страници:320 pages
ISBN:978-0306829161
Издател:Hachette Books
Цена:25.49 $

В The Missing Cryptoqueen, прочутият технологичен журналист Джейми Бартлет разказва историята, която започва в своя хитов подкаст на BBC, навлизайки в мрачните светове на слабо регулираните криптовалути и многостепенните маркетингови схеми. Чрез обхващащо цялото земно кълбо разследване на престъпните подземни светове, корумпираните правителства и свръхбогатите, той разкрива една много съвременна история за интриги, технологична реклама и стадно безумие, което позволи на OneCoin да се превърне в пирамидална схема от милиони души – където, на на върха инвеститорите правеха милиони, а на дъното хората излагаха прехраната си на риск. Това е вътрешната история на най-хитрата и най-голямата измама на 21-ви век – и гения зад нея, който все още се укрива.


Jamie Bartlett

Джейми Бартлет е британски писател и журналист, предимно за The Spectator и The Daily Telegraph. Бил е старши сътрудник в Demos и директор на Центъра за анализ на социалните медии в Demos до 2017 г.

През 2014 г. Бартлет издаде първата си пълнометражна книга, The Dark Net. Книгата обсъжда тъмната мрежа в широк смисъл, описвайки набор от ъндърграунд и нововъзникващи субкултури, включително расисти в социалните медии, общности за самонараняване, пазари на наркотици в тъмната мрежа, крипто-анархисти и трансхуманисти. Бартлет често е писал за онлайн екстремизма и свободата на словото, както и за тенденциите в социалните медии. През 2017 г. той публикува втората си книга Radicals Chasing Utopia, която обхваща маргинални политически движения, включително трансхуманизъм, психеделични общества и анархо-капитализъм. Той също така представи поредицата от две части на BBC Two Тайните на Силиконовата долина. Третата книга на Бартлет, The People Vs Tech, e издадена през 2018 г. и твърди, че „нашата крехка политическа система е застрашена от цифровата революция.“

През 2019 г. той е съавтор и представя подкаст поредицата на BBC The Missing Cryptoqueen, която разследва изчезването на д-р Ружа Игнатова, основател на фалшивата криптовалута OneCoin. Подкастът също изследва как работи OneCoin и неговата човешка и социална цена.