04 Feb

Winter Economic Crime Symposium 2021

Online Event

Научните изследвания в областта на икономическата престъпност представят организацията като меч с две остриета.

От една страна, организациите биват мамени от своите служители, дискриминирани от корумпирани държавни служители и биват обект на кибератаки, от друга страна, обаче –  организациите са извършителите на престъпления – те укриват данъци, мамят клиентите си и своите конкуренти. Докато финансовите измами, корупцията, престъпленията срещу интелектуалната собственост и други форми на икономическа престъпност причиняват огромни загуби както на отделни организации, така и на обществото като цяло, много от тези престъпления са извършени от самите организации. Ясно е, че мрежата от взаимоотношения вътре и между организациите не е проста: тя не трябва да се свежда до две групи – жертви и извършители.

Ето защо, има засилено търсене от страна на обществото от повишаване на отговорността на корпорациите чрез прилагане на адекватни вътрешни програми за етика и съответствие /ethics and compliance programs/. Така организациите не само се предпазват от икономическа престъпност, но и предотвратяват възможността самите те да станат криминогенни. Но кога, как и до каква степен работят програмите за етика и съответствие? Очевидно е, че в някои области на икономическата престъпност контролът за предотвратяване от страна на обществото /private policing/ и сътрудничеството на самата организация – жертва са жизненоважни. В други области може би виктимизацията е свързана с лоша организационна култура.

Присъединете се към учени, практици и професионалисти, за да обсъдите тези така завладяващи въпроси, свързани с икономическата престъпност в новата глобална ера.

Някои от нашите специални лектори са:

Професор Mark Button, Университет в Портсмут с тема: „Организациите като жертви на икономическа престъпност“;

Д-р Abiola Makinwa, специалист по антикорупционно съответствие – преподавател в Хагския университет по приложни науки – „Корпоративно съответствие – отвъд жертви и извършители“.

Професор д-р Jeremy M. Wilson, Мичигански държавен университет с тема: „Стратегически подход към защитата на марката и предотвратяването на фалшифицирането на продукти“

Key note: Peter Y. Solmssen, председател на комисията на IBA по несъдебни споразумения по дела за подкупи в чужбина, ръководител съответствие на Siemens AG между 2007-2014.

Д-р Бранислав Хок e организатор и панелист, както и директор на чешкия / словашкия уебсайт на Risk & Compliance Platform Europe. Ние като европейска платформа и медиен партньор ще отразяваме цялото събитие от редакционна гледна точка.

Това събитие ще се проведе безплатно онлайн на 4 февруари 2021 г. от 10:00 до 16:00 ч. Британско време. За повече информация и регистрация, моля, кликнете върху тази връзка.