Военна агресия на Русия срещу Украйна: ЕС постигна съгласие по нови секторни мерки, насочени срещу Беларус и Русия

09 март 2022

След ограничителните мерки, приети на 2 март в отговор на участието на Беларус в неоправданата и непровокирана военна агресия на Русия срещу Украйна, и с оглед на продължаващото сериозно положение, днес Съветът прие допълнителни секторни мерки, насочени срещу беларуския финансов сектор.

Чрез договорените мерки:

ще се ограничи предоставянето на специализирани услуги за финансови съобщения (SWIFT) на BelagroprombankBank Dabrabyt и Development Bank of the Republic of Belarus (Банката за развитие на Република Беларус), както и на техните беларуски дъщерни дружества;

ще се забранят сделките с Централната банка на Беларус, свързани с управлението на резерви или активи, както и предоставянето на публично финансиране за търговия и инвестиции в Беларус;

ще се забрани търгуването на акциите на беларуски субекти, собственост на държавата, на местата на търговия в ЕС, считано от 12 април 2022 г.;

значително ще се ограничат финансовите потоци от Беларус към ЕС, като се забрани приемането на депозити, надхвърлящи 100 000 евро, от беларуски граждани или пребиваващи в Беларус физически лица, държането на сметки на беларуски клиенти от централните депозитари на ценни книжа от ЕС, както и продажбата на беларуски клиенти на ценни книжа в евро;

Ще се забрани предоставянето на деноминирани в евро банкноти за Беларус.

Освен това Съветът въведе допълнителни ограничителни мерки по отношение на износа на стоки за морското корабоплаване и радиокомуникационни технологии за Русия. По силата на взетото решение ще бъдат забранени продажбата, доставката, трансферът или износът, пряко или непряко, на стоки и технологии за морско корабоплаване на физически или юридически лица, образувания или органи в Русия, за употребата им в Русия или за поставянето им на борда на плаващ под знамето на Русия плавателен съд.

Освен това Съветът разшири списъка на юридическите лица, образуванията и органите, спрямо които се прилагат забраните, свързани с инвестиционни услуги, прехвърлими ценни книжа, инструменти на паричния пазар и заеми.

Накрая, Съветът поясни понятието „прехвърлими ценни книжа“, така че криптоактивите да бъдат недвусмислено включени в обхвата и така да се гарантира правилното прилагане на действащите секторни ограничения.

Съветът реши да наложи ограничителни мерки на още 160 лица във връзка с продължаващата неоправдана и непровокирана военна агресия на Русия срещу Украйна и действията, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Включените в списъка лица и образувания са следните:

— 14 олигарси и видни бизнесмени, участващи в ключови икономически сектори, които осигуряват значителен източник на приходи за Руската федерация — по-специално в металургичната, селскостопанската, фармацевтичната, телекомуникационната и цифровата промишленост — както и членовете на техните семейства. Днешното решение допълва списъците на олигарсите, участващи в нефтения, газовия, банковия, медийния и транспортния сектор, приети от Съвета на 23 и 28 февруари 2022 г.;

— 146 членове на Съвета на Руската федерация, които са ратифицирали правителствените решения в „Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между Руската федерация и Донецката народна република“ и „Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между Руската федерация и Луганската народна република“.

Към момента ограничителните мерки на ЕС се прилагат за общо 862 лица и 53 образуванияАктивите на посочените лица се замразяват, а на гражданите и фирмите от ЕС е забранено да им предоставят средства. Освен това на физическите лица е забранено да пътуват, т.е. не им се позволява да влизат или да преминават транзитно през територията на ЕС.

Заедно със секторните мерки, насочени срещу Беларус и Русия, приети днес от Съвета, тези нови списъци попълват пропуските и консолидират съществуващите мерки, договорени от ЕС в отговор на военната агресия на Русия срещу Украйна.

Европейският съюз осъжда по възможно най-категоричен начин непровокираната и неоправдана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна, както и участието на Беларус в тази агресия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *