ЕС постига съгласие по десети пакет от санкции срещу Русия

25 февруари 2023

Комисията приветства приемането от Съвета на 10 пакет от санкции срещу Русия и срещу тези, които я подкрепят в нейната незаконна агресия срещу Украйна. 24 февруари бележи една година от мащабното нахлуване на Русия в Украйна и 9 години от началото на незаконното нахлуване и окупация на украинска територия от страна на Русия. С пакета се увеличава натискът в отговор на бруталната война на Путин, ожесточено насочена и срещу цивилното население и критичната инфраструктура. За да се повиши допълнително ефективността на санкциите на ЕС, в днешния пакет се съдържат нови вписвания, както и търговски и финансови санкции, включително допълнителни забрани за износ на стойност над 11 милиарда евро, които лишават руската икономика от критични технологии и промишлени стоки. С него също така се засилват мерките за правоприлагане и за борба със заобикалянето на мерките, като се включва ново задължение за докладване на активите на Руската централна банка.

Пакетът от санкции съдържа следното:

Още санкционирани лица и образувания

ЕС добави около 120 лица и образувания към списъка си със санкции, включвайки в него руски политици, висши правителствени служители и военни лидери, съучастници във войната срещу Украйна, както и незаконни органи, създадени от Русия в окупираните територии в Украйна, наред с останалите. Списъкът включва и лица с ключово участие в отвличането на украински деца в Русия, както и организации и физически лица, които разпространяват дезинформация в публичното пространство, с което към военната намеса водят и информационна война. Предприети са мерки и срещу лица в Иран, които участват в разработването на дронове и компоненти в подкрепа на военните сили на Русия. Освен това санкциите са насочени също към членове и поддръжници на руската наемническа група „Вагнер“, както и към нейните дейности в други държави, като Мали и Централноафриканската република.

Допълнителни забрани и ограничения на износа на ЕС

Бяха въведени нови ограничения върху износа на чувствителни технологии с двойна употреба и усъвършенствани технологии, които допринасят за военните способности и технологичния напредък на Русия въз основа на информацията, получена от Украйна и нашите държави членки и партньори. Това включва допълнителни електронни компоненти, използвани в руските оръжейни системи (дронове, ракети, хеликоптери, други превозни средства), както и забрани за конкретни редкоземни метали и термокамери с военно приложение. Освен това в списъка са включени и 96 допълнителни образувания, свързани с руския военно-промишлен комплекс, с което общият брой на военните крайни потребители, обект на санкции, достига 506. За първи път са включени седем ирански образувания, които използват компоненти от ЕС и доставят на Русия военни дронове „Shahed“ за нападение на гражданска инфраструктура в Украйна. Важно е да се отбележи, че работим в тясно сътрудничество с партньори и добавяме Австралия, Канада, Нова Зеландия и Норвегия към списъка на нашите държави партньори.

Понастоящем се налагат допълнителни забрани за износ на стоки, които лесно могат да бъдат отклонени, за да бъдат използвани в подкрепа на руските военни усилия, включително:

  • превозни средства: тежкотоварни камиони, които все още не са забранени (и резервни части за тях), полуремаркета и специални превозни средства като снегомобили;
  • стоки, които лесно могат да бъдат отклонени към руските военни сили: включително електрически генератори, бинокли, радари, компаси и др.;
  • строителни материали като мостове, конструкции за сгради като кули, мотокари, кранове и др.;
  • стоки, които са от решаващо значение за функционирането и подобряването на руския промишлен капацитет (електроника, машинни части, помпи, металообработващи машини и др.);
  • окомплектовани индустриални инсталации: тази категория е добавена, за да се избегнат пропуски;
  • стоки, използвани в авиационната индустрия (турбореактивни двигатели).

Новите забрани и ограничения обхващат износ на ЕС на стойност 11,4 милиарда евро (по данни от 2021 г.). Те са в допълнение към износа на стойност 32,5 милиарда евро, който вече бе предмет на санкции в предишните пакети. Като цяло с днешния пакет ЕС прилага санкции за почти половината (49 %) от износа си за Русия през 2021 г.

Допълнителни забрани за внос в ЕС

С днешния пакет се налагат забрани за внос на следните руски високодоходни стоки:

  • битум и свързани с него материали, като асфалт,  както и
  • синтетичен каучук и индустриални сажди.

Тези нови забрани за внос обхващат внос в ЕС на стойност почти 1,3 милиарда евро и са в допълнение към вече санкционираните 90 милиарда евро, което представлява общо 58 % от вноса в ЕС през 2021 г.

Финансов сектор

Три руски банки бяха добавени към списъка на образуванията, подлежащи на обезпечаване на активи и забрана за предоставяне на финансови средства и икономически ресурси.

Други мерки включват следното:

  • забрана за руски граждани да служат в управителните органи на дружествата за критична инфраструктура на държавите членки;
  • забрана за руски граждани и образувания да резервират капацитет за съхранение на газ в Съюза (с изключение на ВПГ);
  • мерки за улесняване на продажбата от страна на оператори от ЕС на активи, собственост на Русия;

В списъка е включено и корабоплавателно дружество от трета държава, за което има подозрения, че помага на Русия да заобикаля санкциите върху износа на нефт.

Правоприлагане и мерки срещу заобикалянето на санкциите

С днешния пакет се налагат нови задължения за отчитане на активите на Руската централна банка. Това е особено важно по отношение на възможното използване на руски публични активи за финансиране на възстановяването на Украйна след победа над Русия.

Други мерки включват следното:

  • задължения за докладване относно обезпечени активи (включително за сделки, извършени преди включването им в списъците) и активи, които следва да бъдат обезпечени;
  • задължение за предварително уведомяване за частни полети, преки или през трети държави, между ЕС и Русия;
  • забрана за транзитно преминаване на стоки с двойна употреба и огнестрелни оръжия през територията на Русия към трети държави.

В допълнение към днешния пакет пратеникът на ЕС за санкциите Дейвид О’Съливан започна контакти с трети държави, за да гарантира стриктното прилагане на санкциите и за да бъде предотвратено заобикалянето им. На 23 февруари в Брюксел се проведе първият форум на координаторите по санкциите, в който участваха нашите международни партньори и държавите членки, за да се засилят усилията за правоприлагане.

Нови забрани на руски медии, разпространяващи дезинформация

Към забраната на медиите бяха добавени още две руски медии.

Технически изменения

  • изменение, за да се позволи предоставянето на пилотни услуги, необходими за морската безопасност;
  •  определение на термина „внос“, за да се избегне „блокирането“ на стоки заради дълги митнически процедури;

Контекст

Санкциите на ЕС срещу Русия се оказват ефективни. С тях се ограничава капацитетът ѝ да води война срещу Украйна, включително да произвежда нови оръжия и да ремонтира съществуващите, като същевременно се възпрепятства превозът на материали.

Геополитическите и финансово-икономическите последици от продължаващата война на Русия срещу Украйна са очевидни: войната дестабилизира световните стокови пазари, особено тези на селскостопански стоки и енергия. ЕС продължава да не допуска санкциите му да се отразяват на износа на енергия и селскостопански стоки от Русия за трети държави.

Като пазител на Договорите на ЕС, Европейската комисия следи за прилагането на санкциите на ЕС на цялата съюзна територия.

ЕС е единен в съпричастността си с Украйна и ще продължи заедно с международните си партньори да подкрепя Украйна и нейния народ, включително чрез предоставянето на допълнителна политическа, финансова, военна и хуманитарна помощ, толкова дълго, колкото е необходимо.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *