Dr. David Shepherd: „Фалшифицираните продукти причиняват значителна вреда на обществото и на икономиката“

15 март 2021
Knowledge Base

Научните изследвания в областта на икономическата престъпност представят организацията като меч с две остриета. От една страна, организациите биват мамени от своите работници, дискриминирани от корумпирани държавни служители и биват обект на кибератаки, от друга страна, обаче –  организациите са извършителите на престъпления – те укриват данъци, мамят клиентите си и своите конкуренти. Докато финансовите измами, корупцията, престъпленията срещу интелектуалната собственост и други форми на икономическа престъпност причиняват огромни загуби както на отделни организации, така и на обществото като цяло, много от тези престъпления са извършени от самите организации. 

На 4 февруари 2021 г. се проведе онлайн „Вторият зимен симпозиум за икономическа престъпност: Организациите: отвъд жертви и извършители“ (2nd Winter Economic Crime Symposium – Organizations: Beyond Victims and Perpetrators), организиран от Centre for Counter-Fraud Studies на Университета в Портсмут. Събитието имаше за цел да изследва сложната мрежа от взаимоотношения вътре и между корпоративните структури и как ролята на организациите в икономическата престъпност не бива да се свежда единствено до категориите жертви и извършители.

С фокус върху превенцията на противоправните деяния, изявени професионалисти изнесоха основни презентации по редица теми като ефективнитe програми за съответствие и контрол, подкупването на чуждестранни държавни служители и престъпленията срещу интелектуалната собственост. Risk & Compliance Platform Europe беше медиен партньор на събитието. Нашата редакция проследи за вас и обобщи най-интересното от симпозиума в поредица от статии.

Д-р Дейвид Шепърд (преподавател по икономическа престъпност в Университета в Портсмут) изнесе презентация за негативното влияние на престъпленията срещу интелектуалната собственост. Според него подобен род противоправни деяния са пренебрегван предмет, както от регулаторите, така и от академичните среди, а това не би трябвало да е така. Когато първоначално започва да изследва тази област, той осъзнава, че проблемът е много голям и че до голяма степен е неизследвана територия. В много отношения престъпленията срещу интелектуалната собственост са вид измама. Д-р Шепърд даде за пример Великобритания, където в специализираното звено за противодействие работят едва двадесет души, което е индикация за ниското нивото на интерес от страна на правителството към противодействие на подобен род деяния.

Мащабът на проблема

Мащабът на проблема с престъпността в областта на интелектуалната собственост обаче е огромен, особено що се отнася до фалшифицирането на стоки. Въпросът трябва да се разглежда във връзка със стандартите за безопасност на продуктите и закрилата на потребителя. От гледна точка на международната търговия Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) изчислява, че стойността на фалшифицираните стоки по света е половин трилион британски лири годишно. Ако бъде добавено и фалшифицирането в рамките на вътрешните пазари и онлайн пиратството, тогава получаваме 800 милиона долара годишно за престъпления срещу интелектуалната собственост. Ако се добавят последващите вреди, се стига до общи годишни загуби за държавите по света от около трилион долара годишно. Правителството на Великобритания започва едва наскоро да изготвя план за справяне с престъпността в областта на интелектуалната собственост, но в момента той е много незрял.

Д-р Дейвид Шепърд очерта основните продуктови групи, продавани по целия свят, които биват фалшифицирани. По правило всички продукти са с ниска стойност (обикновено), произведени в голям обем, много малки и лесни за превозване чрез логистика. Ключовият момент, който трябва да се отбележи тук, е включването на много тесен набор от продукти, много ниско тегло, евтини като цена, което допринася за по-голямата част от търговията по целия свят. По отношение на потоците от стоки, протичащи в световен мащаб, престъпността срещу интелектуалната собственост е форма на незаконна търговия. Що се отнася до конфискациите, той представи още статистически данни и заяви, че физическите фалшификати и медицинските продукти представляват почти половината от конфискациите на митниците по целия свят.

Допълнителните статистически данни, дадени от д-р Дейвид Шепърд отново подчертават само мащаба и тясната гама от продукти, с които се работи. 63% от фалшивите физически стоки идват от Китай и Хонконг – т.е. от един регион в света, което прави фалшифицирането на стоки доста необичаен вид престъпление. Като цяло, проблемът с престъпността в областта на интелектуалната собственост се различава в сравнение с други видове икономически престъпления, тъй като е съсредоточен върху малка гама от продуктови групи и е свързан до голяма степен с доставките от една държава. Следователно, правоприложението в областта и системите за управление и контрол се различават в сравнение с други видове икономически престъпления.

Въздействието на престъпленията срещу ИС

Д-р Дейвид Шепърд специално подчерта, че въздействието, което се усеща от престъпленията срещу интелектуалната собственост, не се свежда единствено до загуба на печалби, бизнес възможности и т.н. Доклад, публикуван от ОИСР, дава индикация за нивото на проблема във Великобритания – фалшифицираните токи са на стойност 14 милиарда паунда годишно, което представлява 32% от вноса. 53% от фалшивите продукти се продават на първични пазари, което означава, че потребителите най-вероятно не знаят, че пазарът продава фалшив продукт и че купуват фалшив продукт, така че това представлява измама. Д-р Шепърд пресметна, че това струва 87 000 работни места и 4 милиарда паунда загубени данъчни приходи само във Великобритания. Това тези цифри могат да бъдат мултиплицирани и приложени към други части на света.

Най-интересна за лектора е връзката между престъпността в областта на ИС и здравето и безопасността. Той показа няколко снимки на фалшиви лекарства и козметични продукти на Pfizer, произвеждани от фабрики в Далечния изток. Едната снимка представляваше увреждане на лицето, причинено от използването на фалшив козметичен продукт. Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че 72 000 деца умират от пневмония всяка година в резултат от фалшиви антибиотици и 116 000 – всяка година от фалшиви антималарийни лекарства. Лекторът спомена, че това са само два примера, така че общият мащаб е неизвестен и че това е само върхът на айсберга.

По-актуален е примерът как хората продават незаконни фалшиви лекарства за COVID-19. Доклад, направен от Би Би Си, показва, че тези фалшиви лечения съдържат високи нива на мухъл и бактерии и представляват риск за здравето. В допълнение към здравния проблем е проблемът с безопасността. Лекторът показа снимка на фалшив клапан за ограничаване на налягането спрямо истински и отбеляза как и двата елемента изглеждат еднакво и изпълняват една и съща функция. Единият е произведен в Китай, а другият – в Австралия. След това той показа друга снимка на легитимен артикул от уебсайт в Обединеното кралство, наблягайки на това, че опаковката има точната цена, оригинален код на продукта, служен адрес, имейл адреса на продавача, условията и т.н. След това д-р Дейвид Шепърд показа друга снимка от друг уебсайт в Обединеното кралство на фалшив артикул, привидно същия продукт. Лицето рекламира фалшивия продукт в социалните мрежи, като например на собствения си уебсайт, Facebook, Twitter и др. Цената на артикула е половината от тази на оригиналния продукт, няма ДДС номер, няма адрес на фирма, няма имейл за контакт и т.н. След това той даде още един пример за фалшиви автомобилни части и заяви, че 36 000 смъртни случая и половин милион наранявания се причиняват всяка година поради фалшиви резервни авточасти в Обединеното кралство, така че това е много опасен бизнес.

Той заключи, че някои хора се успокояват с думите: „Ако мога да купя продукт, който изглежда еднакво и функционира еднакво на половин цена, какъв е проблемът?“ Отговорът се крие в риска за здравето и безопасността.

Легитимен бизнес v.s. престъпно предприятие

След това д-р Шепърд разгледа характеристиките на законния бизнес и го отграничи от криминалните предприятия, които произвеждат нискокачествени, нестандартни физически фалшиви продукти. Той говори за това как легитимният бизнес инвестира в иновации и иска да получи възвръщаемост на инвестицията, която може да се поддържа само чрез производство на качествени продукти, които отговарят на стандартите. Съответствието със стандартите и ограничаването на престъпленията срещу интелектуалната собственост помагат да се гарантира, че продуктите, произвеждани от легитимен бизнес, са безопасни и биват поддържани постоянно такива. Легитимния бизнес всъщност „надзирава“ пазара, за да ни предпази и да защити обществеността, потребителите.

От друга страна, престъпните предприятия изобщо не се интересуват от нищо. Те не произвеждат качествени продукти, те криминализират пазара и убиват и нараняват хората. От негова гледна точка, изглежда, че кръгът от права на интелектуална собственост, бизнес инвестиции и стандарти за качество на продуктите работи много добре за обществото в продължение на десетилетия, за да ни запази в безопасност, гарантирайки, че продуктите, които достигат до потребителя са безопасни. Това обаче бива атакувано, особено от пазарите в Далечния изток, които произвеждат две трети от фалшивите продукти, идващи във Великобритания, САЩ и ЕС.

Заключение

В заключение д-р Дейвид Шепърд заяви, че докато извършва своите изследвания върху престъпленията срещу интелектуалната собственост, той открива, че те са проблем, базиран главно в един регион – Китай. Физическите фалшиви продукти причиняват значителна вреда на обществото и икономиките, причинявайки милиони наранявания и смъртни случаи годишно. Следователно дружествата трябва да намерят начини за защита на своите права върху интелектуалната собственост. Това включва подпомагане на правоприлагащите органи да подкрепят легитимните бизнеси, за да могат те от своя страна да поддържат стандартите и да пазят правата и интересите на потребителите.

С финалните си думи д-р Шепърд предаде щафетата на проф. Джеръми Уилсън да говори за корпоративните програми за закрила на интелектуалната собственост.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *