Немските власти затварят Hydra след партньорско разследване

11 април 2022

Миналата седмица немските власти обявиха, че са премахнали базираните в Германия сървъри на Hydra Market – най-големият рускоезичен darknet пазар и са го затворили. Конфискувани са 23 милиона евро (около 25 милиона долара) в биткойн.

Затварянето се случва след разследване с участието на германските и американските правоприлагащи органи, което започва през август 2021 г. Според властите Hydra е имал 17 милиона потребители към април 2022 г. Те са предимно от бившите социалистически републики: Русия, Беларус, Украйна, Молдова, Армения, Азърбайджан, Таджикистан, Казахстан, Узбекистан, Киргизстан. На този онлайн пазар с крипто можеха да се купят наркотици, забранени субстанции, лекарства, химикали, стоки с двойно предназначение, както и фалшиви документи, откраднати данни, SSH, VPN, SIM карти, фалшификати, да се нареди извършване на поръчки.

Новината за свалянето на Hydra достига до рускоезичните darknet общности в ранните часове на 5 април и предизвиква разгорещени дискусии относно действителното състояние на пазара, неговото бъдеще и потенциалната замяна с други играчи, като се има предвид, че размерът на търговията е безпрецедентен. Администраторите на Hydra твърдят, че пазарът е в процес на „техническа поддръжка“ и не са признали премахването.

Начин на функциониране

Hydra е рускоезичен dark web пазар, който е активен поне от 2015 г. Тя започва като конкурент на RAMP, който беше тъмен уеб пазар, доминиращ на руския пазар на лекарства по това време. RAMP е известен със стратегиите за премахване на конкуренцията чрез провеждане на DDoS атаки и докладване на имена и IP адреси на конкурентни оператори на властите. RAMP е открит през септември 2012 г и закрит през юли 2017 г. като част от операция на руските правоприлагащи органи.

Hydra навлиза на пазара с бизнес модел, свързан с митичния си съименник: „ако вие отсечете една глава, на нейно място ще израснат още две.” Hydra действа като платформа-домакин – продавачите създават и управляват свои собствени магазини за наркотици, като Hydra печели като посредник от всяка извършена сделка. Тя позволява по-високо ниво на анонимност и сигурност за потребителите и осигурява доставки с „професионално качество“.

Hydra работи в полза на определени базирани в русия физически и юридически лица

След няколко години на бърз растеж, Hydra претърпява значителни промени, произтичащи от 2018 г. Администраторите на Hydra налагат ограничения, забраняващи възможността на потребителите-купувачи да прехвърлят криптовалути извън пазара. Продавачите са изправени пред много по-строги ограничения. Тези, които искат да изтеглят своите спечелени — макар и незаконни — приходи от продажби трябва първо да конвертират средствата си в приети „фиатни валути“ чрез обменни услуги и електронни портфейли, които са строго ограничени до руски рубли. Продавачите срещат ограничения относно свойте електронни портфейли. Позволено им е да използват услугите на доставчици на платежни услуги, регистрирани в Руската федерация или одобрени доставчици, като Qiwi или Yandex Money (известно още като „YooMoney“ или „Юпари“).

От 2019 продавачите в Hydra трябва да отговарят на две допълнителни изисквания, за да изтеглят средствата си: да установят история на продажбите в Hydra с повече от 50 завършени транзакции, и да поддържат салдо в електронния си портфейл във всеки момент най-малко 10 000 в еквивалент на щатския долар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *