Криптовалути или мания за лалета

08 юли 2021

автор: Michel Klompmaker

Идваше. Пореден крипто скандал. Двама южноафрикански братя изглежда са избягали с 69 000 биткойни от клиенти, които са поверили парите си на Africrypt. Това възлиза на няколко милиарда евро. Двамата братя основават своята компания през 2019 г. в Йоханесбург. Както обикновено става на този пазар, те обещават висока възвръщаемост и се насочват към хора с нетна стойност. Миналия април имаше проблем, при който клиентите бяха предупредени, че компанията е била хакната и че онлайн крипто портфейлите са изложени на риск. Да се ​​върнем към седемнадесети век, за да сме сигурни, че „няма нищо ново под слънцето“ в областта на финансовите измами. Как стана така, че отново говорим за холандски лалета? Може би е добре да добавите холандски урок по история и през 2021 г.

През XVII век има безпрецедентен бум в търговията с лалета, който започва в Холандия и Утрехт около 1634 г. И внезапно приключва в началото на февруари 1637 г. Това е холандската златна ера, цените на нововъведените луковици на лалета достигат изключителни висоти. Тогава има спекулации и с „финансови инструменти“ – опции за лалета, които се основават на луковици, едва посадени! И така е създаден първият балон в икономическата история.

Не за първи път крипто инвеститорите „остават с пръст в устата“ поради „изчезването“ на криптовалути. През 2014 г. например са откраднати 850 000 биткойни (стойност към момента е „само“ 394 млн. евро, а през 2018 г. е била сума от 420 млн. евро). Сега, при случая с братята от Южна Африка, това е присвояване за милиарди евро. Според адвокатите на жертвите двамата братя са управлявали по-голямата част от биткойните си чрез крипто „миксери“, хлъзгавият начин за изтриване на следите от първоизточника.

Холандската централна банка отказва да определи крипто за официална валута. Разглежда го като определен вид „актив“. Южноафриканският регулатор казва следното за липсващите биткойни: „Въпреки че инвестиционната платформа изглежда като Понци схема, всичко, което може да направи органът за контрол на финансовия сектор, е да разглежда частни жалби, защото „криптоактивите не са регулирани по отношение на който и да е закон на финансовия сектор в ЮАР и следователно финансовият регулатор не е в състояние да предприеме регулаторни действия “.

Когато говорим за крипто, от съществено значение е да правим разлика между блокчейн технологията и така наречените криптовалути. Това, че определена технология е или може да бъде полезна, не означава, че може да създавате реални валути с нея. Някои привърженици се покланят на биткойн, но всяка седмица се създават много нови „биткойни“ … (спомнете си Понци схемата Onecoin). Ясно е, че когато Илон Мъск се пошегува с любовта си към Dogecoin, мнозина отново се оказаха измамени. Цената полетя нагоре. Малко след това Мъск осъзна, че биткойнът е „плюшена играчка за колекциониране, захранвана с въглища“. Tesla вече не го приема като средство за плащане на автомобилите си.

Освен това биткойнът не е толкова добър за околната среда. Разходите за енергия за производство на един биткойн са приблизително еквивалентни на над 800 000 транзакции, които VISA може да обработи. Алчността и дезинформацията карат хората да вярват в райския живот край плажа … Да се ​​върнем почти четири века назад. През 1623 г. една луковица лале струва хиляда гулдена, докато средният годишен доход е 150 гулдена.

В своята брошура „Claere ontdeckingh der dwaesheydt“ от 1636 г. анонимен жител от Хорн, Северна Холандия, посочва, че луковицата от лале Semper Augustus, която се продава за шест хиляди гулдена, струва колкото: 2 товара пшеница, 4 товара ръж, 4 тлъсти вола, 8 тлъсти прасета, 12 тлъсти овце, 2 бъчви вино, 4 бъчви бира, 2 тона масло, 1000 паунда сирене, легло, сребърна чаша, малко дрехи…

През януари 1637 г. луковиците на лалета (всяка) са продавани за повече от десет пъти годишната заплата на опитен майстор. По това време това съответства на стойността на къща край канал в Амстердам. Сега сме почти четири века по-късно, но паралелите са налице.

И тази мода ще отмине.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *