28 Apr

Economic Crime Series: Governance and Ownership issues in Football

Online

Десетилетия на саморегулация и бърза експанзия доведоха спортния сектор до изоставане от други индустрии в прилагането на политиките за корпоративно управление, както се вижда от постоянните новини в медиите за скандали във футболните клубове, както и в Националните и Международната спортна федерация. Д-р Роб Уилсън и Кристина Филипу ще се основават на текущи изследвания, за да обяснят въпросите за управлението и собствеността във футбола, както и как те се свързват с икономическата престъпност.

Д-р Роб Уилсън е ръководител на отдел за финанси, счетоводство и бизнес системи в университета Шефилд Халам. Участва в академична и приложна работа във футболните финанси и управление от 2010 г. и публикува подробно по подобни теми в спорта, включително: финансово здраве, управление, вземане на икономически решения и устойчивост, фокусирайки се върху факторите, влияещи върху финансовите резултати в професионалния отборен спорт. Той представя работата си по целия свят, участва в няколко редакционни съвета на водещи списания и има богата мрежа от професионални клубове. Неговият изследователски екип наскоро е осигурил финансиран от ESRC проект за проучване на финансовото въздействие на COVID-19 върху футбола и неговите общности, консултирал е Английската футболна лига.

Кристина Филипу е главен асистент в Университета в Портсмут и квалифициран дипломиран счетоводител. Тя е прекарала 8 години като forensic счетоводител в една от големите одиторски фирми от „Голяма четворка“ в Лондон, водила е криминалистични счетоводни експертизи и вътрешни разследвания на измами, търговия с вътрешна информация, подкупи и корупция; работа по спазване на санкционния режим на САЩ; прегледи на риска от изпиране на пари и финансови измами. Тя също така е била член на екипи за обучение на адвокати, включително като финансов експерт за обучения на асоциацията на адвокатите и съдиите в Лондон (The Honourable Society of the Inner Temple). Преподавала е модули за футболни финанси на Висшата лига. Нейните изследователски интереси са в областта на криминалистичното счетоводство, финансовата корупция и спортното управление.

Economic Crime Series: „Въпроси на управлението и собствеността във футбола“ ще се проведе онлайн на 28 април 2021 г. от 16:00 – 17:00 Британско време. За повече информация относно този уебинар и регистрация, щракнете тук.