Взаимовръзките между данъчните престъпления и корупцията в България

10 февруари 2022
Knowledge Base

Националният експертен доклад за България по изследователски проект VIRTEU, финансиран от Европейската комисия – OLAF, е вече достъпен онлайн. Този изчерпателен труд, фокусиран върху взаимовръзките между данъчните престъпления и корупцията в България, е изготвен от Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията и VIRTEU водещ експерт за България, в сътрудничество с Даниела Минева, Хуан Дейвид Абела Осорио, и Кристина Цабала.

Докладът е разделен на четири основни части. В първия раздел се преразглеждат най-значимите български законодателни инструменти в борбата срещу данъчните престъпления. Подчертава се, че България страда от хронично високо ниво на корупция, ниско доверие в управлението, както и сериозни недостатъци на принципите на правовата държава.

Втората част прави  критичен преглед на сложните връзки между фискалната престъпност и корупционните практики в България. Направено е предупреждение, че борбата с ДДС измамите е най-сериозното предизвикателство за българските данъчни администрации и че изисква установяването на балансирани, но достатъчно стабилни мерки. Балансът не се постига лесно, особено когато мрежи от корумпирани чиновници са проникнали в държавните институции.

Третата част се отнася до анализа на корпоративната отговорност и подаването на сигнали в областта на данъчното облагане (whistleblowing). В това отношение се подчертава, че макар България да е страна по няколко конвенции за борба с корупцията, в момента не съществуват ясни и всеобхватни процедури за защита на лицата, подаващи сигнали.

Четвъртият раздел се фокусира върху някои конкретни практически институционални предизвикателства в България.

Може да прочетете целия доклад – тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *