PayVision като част от ING може да е следващият Wirecard скандал

26 ноември 2020

Автор на разследването: Елфриде Сикст, одитор, данъчен съветник и основател на EFRI

Както е известно, нашите немскоговорящи колеги вече имаха резерви относно състоянието на нещата в Wirecard в Германия още през 2016 г. Елфриде Сикст от EFRI (European Funds Recovery Initiative) от Виена сега заявява, че Холандия също има своя собствена Wirecard с Payvision.

Амстердам, 3 ноември 2020 г. Payvision като част от ING може да е следващият скандал Wirecard. Дружеството толерира финансовите измами и изпирането на пари в големи размери. Payvision е доставчик на платежни услуги, основан от Рудолф Букър и партньори през 2002 г. Компанията е създадена, за да предоставя платежни услуги за онлайн магазини. През 2018 г. ING купува акции в Payvision. Risk & Compliance Platform Europe има една изключителната история специално за своите читатели.

Историята навява интересни въпроси относно FinTech компаниите и изпирането на пари, реализирането на отговорността на висшия мениджмънт, надлежната проверка и стратегическите партньорства на банките и най-важното – относно ефективността на докладите за съмнително операции.

Придобива лиценз за платежни услуги

Payvision получава лиценз като платежна институция съгласно Директивата за платежните услуги (PSD) от холандската централна банка. Европейската директива цели да подпомага индустрията чрез улесняване на трансграничните транзакции в Европа чрез поставяне на минимален набор от стандарти. Лицензът за платежна институция се дава само на организации, които спазват широк набор от правила, включително такива за ефективна вътрешна система за съответствие и контрол. Това се прави с оглед качеството, стабилността и сигурността на сектора на плащанията.

Payvision дава възможност на онлайн магазините да приемат плащания с кредитни карти и действа като партньор за придобиване от опериращите компании – търговци – на уебсайтовете. Финансовите потоци преминават през дружества със специална цел, като например Stichting Trusted Third Party и/или Acapture.

ING Bank като единствения действителен собственик на Payvision

Рудолф Букър е главен изпълнителен директор на компанията до април 2020 г. В момента единственият действителен собственик на Payvision е ING Bank. Като част от изпълнението на своята финтех-стратегия, ING придобива 75% от акциите в Payvision през пролетта на 2018 г. на стойност 360 милиона евро. Това се основава предимно на изключително положителното бизнес развитие на FinTech компанията.

Мъртъв в килията

През януари 2019 г. австрийските и германските правоохранителни органи арестуват Уве Ленхоф и го обвиняват във финансова измама като действителен собственик на фалшивите платформи за търговия Option888, ZoomTraderGlobal, Tradovest и Lottopalace, които са измамили хиляди нищо неподозиращи европейски потребители. Наказателното производство срещу него е открито във Виена, Австрия и след това предадено на Саарбрюкен, Германия. На 5 юли 2020 г. Уве Ленхоф е намерен мъртъв в килията си в Саарбрюкен.

Откраднати пари от инвеститорите, „изпрани“ от Payvision

Гал Барак е арестуван в София, България – където управлява фалшиви онлайн платформи за търговия с бинарни опции, валути, крипто и др. – XtraderFx и OptionStarsGlobal. Той е признат за виновен на 1 септември 2020 г. за финансови измами и пране на пари и осъден на четири години затвор във Виена, Австрия. Въз основа на изявленията на обвиняемите – Уве Ленхоф и Гал Барак по наказателното дело във Виена, както и въз основа на изявленията на Рудолф Букър, който също могат да бъдат намерени в книжата по делото – е доказано, че откраднатите пари от следните фалшиви платформи за търговия са обработени чрез Payvision от 2015 г. нататък:

Option888, ZoomTraderGlobal, Tradovest, Lottopalace (2015 – 2018)

XTraderFX, OptionStarsGlobal, Safemarkets, Goldenmarkets (2016 – 2019)

EasyTrade, AlgoTechs / BEALGO и GetFinancial.

През септември 2018 г. ING Bank сключва споразумение за отложено наказателно преследване с прокуратурата относно практики по изпиране на пари за 775 милиона евро. През декември 2018 г. Payvision прекратява договори със сайтове за търговия с финансови инструменти поради негативни публични новини на уебсайта Fintelegram. Обвиненията срещу Payvision са, че „участва във финасова измама и изпиране на пари в особено големи размери“.

Комуникация и договори директно с действителните собственици

Компаниите (търговци), опериращи измамните онлайн платформи за търговия с финансови инструменти са били дружества, предимно британски, с номинални директори и акционери. Въпреки че по-голямата част от договорите между Payvision и компаниите, опериращи измамите, са подписани от подставени лица, според изявленията, направени при разпити на тези хора, между тях и Payvision няма нито комуникация, нито срещи. Комуникацията се е водела и договорите са били подписани директно с действителните собственици (UBO) стоящи зад финансовите измами. Уве Ленхоф и Гал Барак са обсъдили помежду си всички подробности относно схемата на финансовата измама. От страна на Payvision, комуникацията на ниво висш мениджмънт е осъществявана от Рудолф Букър или от Гюс оп де Вее.

Лични отношения

Рудолф Букър и Уве Ленхоф имат лични и близки отношения. Например те са ходели на съвместни ски ваканции, което може да се заключи и от подслушваните телефонни записи. Въпреки че договорите между Payvision и измамните дружества, опериащи сайтовете, са прекратени през декември 2018 г., служебните телефонни разговори между Рудолф Букър и Уве Ленхоф продължават до края на януари 2019 г.

Обща сума на „изпраните“ пари

Компаниите, приписвани на Уве Ленхоф, чрез трейдър платформите, генерират общ оборот в размер на 55 646 534,79 евро – част от които са били „изпрани“ – с Payvision. Компаниите и платформите, приписвани на Гал Барак, показват общ оборот от 75 610 779,87 евро, отново тези пари са били прехвърляни с Payvison. Дружеството е начислявало такси върху сумите, които са подлежали на връщане чрез директен дебит (chargeback). Накратко, Рудолф Букър е бил наясно, че нещо не е наред, но това не го е интересувало.

За повече информация относно откраднатите и действително изпрани пари, както и относно размера на сумите, върнати чрез директен дебит, вижте оригинала на статията на английски.

Предупреждения от европейските надзорни органи

Многократно са публикувани предупреждения от различни финансови надзорни органи срещу схемите за измами от Уве Ленхоф и Гал Барак от 2016 г. нататък. Payvision обаче игнорира всички тях.

Награда за основателите и борда на Payvision

През септември 2019 г. ING купува останалия 25% дял в Payvision, въпреки че банката трябва да е знаела за вида бизнес, в който е участвала компанията Payvision. Успешното придобиване на дакциите от ING води до награждаване на Рудолф Букър като CEO и борда на компанията с бонуси. В същото време стотици хиляди нищо неподозиращи европейски потребители са страдали от това, че са загубили доживотните си спестявания, ставайки жертва на измама – с помощта на Payvision.

Когато ING купува значителната част от акциите на Payvison през пролетта на 2018 г., разследването за изпиране на пари от страна на холандската прокуратура срещу банката все още продължава. Междувременно Апелативният съд в Хага все още не се е произнесъл по наказателното дело срещу бившия изпълнителен директор на ING, г-н Ралф Хамерс. През февруари 2020 г. беше обявено, че Хамерс може да започне работа в UBS.

Статията е подготвена от Инициативата за възстановяване на европейските фондове (EFRI) със седалище във Виена. EFRI е инициатива за защита на инвеститорите на правата на жертвите на измами с инвестиции. Неправителствената организация подава сигнал за изпиране на пари срещу Payvision още през лятото на 2019 г. С информацията, с която разполага, организацията предстои да изпрати актуализирана версия на сигнала на холандска централна банка относно Payvision. „Целта е възстановяване на плащанията на жертвите от Гал Барак и Уве Ленхоф. Предприемаме правни стъпки срещу Payvision ”, казва Елфриде Сикст, одитор, данъчен съветник и основател на EFRI.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *